Новорічний аюрведичний план. Зустрічаємо Новий Рік по-новому

  • Блог
  • Новорічний аюрведичний план. Зустрічаємо Новий Рік по-новому

Аюрведичний Новий рік!

Що ж відбувається, з нами в Новорічну ніч?

Порушується режим дня «діначарья», що впливає на наш організм. Нам всім хочеться дочекатися того моменту коли настає Новий Рік, ну а потім ще всю ніч святкувати під ялинкою і найголовніше всю ніч, щось їсти.

Діначарья, це режим дня, якого рекомендує дотримуватися сама природа за коштами біологічних ритмів з якими ми всі дуже тісно пов’язані. Проходження їм, допомагає нам залишатися здоровими.

Аюрведа, рекомендує лягати спати до 22 годин. В цей час відновлення та сон особливо ефективні.

Після 22:00 настає активна фаза для “Агні”, друга назва якого – травний вогонь. Якби ми лягли спати до десятої вечора (що рекомендує Аюрведа), він би очищав організм і виводив токсини. Але в цей святковий день, як правило, всі якраз сходяться до столу і енергія, яка була призначена природою для очищення, витрачається на розмови, веселощі і підвищення апетиту. А значить на завтра ми отримаємо подвійну дозу токсинів, або “ами”, яка може осісти в тканинах організму. Результатом накопичення «ами» можуть бути хвороби, головні болі, зниження життєвої енергії, настрою. Хоча багато хто вважає цей нормальним стан після новорічного застілля.

У Новий Рік, як правило, встати рано дуже складно, і ми пропускаємо найважливіший момент – початок нового дня нового року, коли можна закласти потужний енергетичний фундамент на майбутнє.

Що виходить наше улюблене свято насправді – важке випробування для організму!

І щоб пережити його з найменшими втратами для свого здоров’я, краще дотримуватися кількох правил:

Увечері:

  • Готуйте більше салатів зі свіжими овочами.
  • Поставте ефектний посуд (краще холодних відтінків, теплі збуджують апетит)
  • Не святкуйте довго, намагайтеся лягти спати максимально рано.
  • Намагайтеся не їсти вночі! Відзначайте основною їжею і напоями проводи старого року. А після опівночі на НГ з’їжте тільки трохи фруктів або овочів.
  • Не пийте алкоголь (або замініть його пуншем – рецепт буде нижче).
  • Не їжте випічку – приготуйте солодощі з сухофруктів і меду.
  • Багато рухайтеся, танцюйте – хороводи біля ялинки відмінна традиція!

Ранок Нового Року:

  1. Як би не було важко, постарайтеся піднятися рано
  2. Запустіть кишечник склянкою, а краще двома теплої води, по можливості гарячої води.
  3. Якщо ще і перший випитий стакан буде з содою загашенную окропом, взагалі чудово – це вас позбавить від зайвої слизу в організмі.
  4. Ні в якому разі не доїдайте їжу з новорічного столу. Приготуйте, щось легке. Свіжовичавлені соки та фрукти – це добре.
  5. Фізична активність дуже важлива (ідеальна практика йоги, плавання, лижі, ковзани, або просто прогулянка на свіжому повітрі).

Ви врахували всі рекомендації?

Відчуйте прилив сил, енергії, відмінний настрій, ви здорові і повні єнергії!

Рецепт новорічного пуншу зі спеціями (безалкогольного глінтвейну) в домашніх умовах:

 

Інгредієнти:

  • фруктовий сік (гранатовий, виноградний, вишневий) –
  • яблуко – 1 шт.
  • лимон – 2-3 часточки;
  • мед – 2 ст.л.
  • кориця в паличках – 1-2 шт.
  • бадьян – 1-2 шт.
  • інші спеції (гвоздика, мускатний горіх і тп) – за смаком.

Приготування:

Яблуко, не очищаючи від шкірки, потрібно нарізати великими часточками, лимон – кружечками. замість лимона можна використовувати інші цитрусові, наприклад, апельсин, грейпфрут, лаймта інші.

Скласти в каструлю яблуко, лимон, додати паличку кориці і зірочку бадьяна, 5 бутонів гвоздики, 0,5ч.л молотогого мускатного горіху та інше.

Потім влити фруктовий сік.

Перевагу бажано віддати гранатовому, смородиновий або вишневому соку, з них виходить найсмачніший безалкогольний глінтвейн, нагадує за смаком той, який готується на основі червоного вина.

Поставити глінтвейн на повільний вогонь і підігрівати напій приблизно 5 хвилин, тільки до кипіння. Потім накрити кришкою і настоювати близько 15-20 хвилин, щоб розкрився аромат спецій, а смак став насиченим і приємним.

Подаючи безалкогольний глінтвейн, приготований в домашніх умовах, в стаканчики або чашки слід додати по часточці лимона або яблука, не завадять і ті спеції, за участю яких готувався напій. Пропонуйте його обов’язково гарячим!

***********************

Автор: Юлія Якубенко – засновник проекту “Stoptime”.
Сертифікований інструктор з жіночої йоги та йоги для обличчя.
Консультант з аюрведичного харчування.